Erkeklerde Kısırlık

Erkek Kısırlığının Nedenleri Nelerdir?

Semen analizleri anormal olduğunda, üroloğun değerlendirmesi sorunun kaynağını ortaya çıkarabilir. Erkek kısırlığında olası nedenler şunlardır:

  • Varikosel
  • Enfeksiyon
  • Hormonal Problemler
  • Genetik Anormallikler
  • Oksidatif Stres
  • Sperm Akışının Engellenmesi

Varikosel

Varikosel, testis çevresindeki damarların şişmesi ve genişlemesi durumudur. Oldukça yaygındır ve yaklaşık her yedi erkekten birini etkiler. Varikoseli olan erkeklerin anormal sperm sayısına sahip olma şansı yaklaşık %50'dir. Genellikle küçük bir cerrahi işlemle yapılan varikoselin tedavisi sorunu çözecektir.

Enfeksiyon

Prosat veya epididim (testis arkasındaki kanal) enfeksiyonları, bir erkeğin doğurganlığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Böyle bir enfeksiyon, genellikle menide çok sayıda beyaz kan hücresi bulunmasıyla teşhis edilir. Enfeksiyondan şüpheleniliyorsa ürolog semen kültürü isteyebilir ve antibiyotik tedavisi önerebilir.

Hormonal Problemler

Sperm üretimi hem hipofiz bezinden (FSH, LH) hem de testisten (testosteron) gelen özel hormonların kontrolü altındadır. Bu hormonların kan seviyeleri anormal ise, sperm üretimi çok düşük olabilir veya hatta hiç olmayabilir. Bu tip bir problem basit kan ve tükürük testleri ile teşhis edilir ve varsa ilaçla düzeltilebilir.

Genetik Anormallikler

Artık birçok erkek infertilite vakasının genetik anormalliklerden kaynaklandığını biliyoruz. Bunlar, tüm kromozomların kırıldığı veya şekilsiz olduğu, bir kromozomun tamamının eksik olduğu veya fazladan birinin bulunduğu veya Y kromozomu üzerindeki bireysel genlerin hasar gördüğü durumları içerir.

Başka bir genetik problem türü, sperm DNA parçalanması olarak bilinir. Bu durumda sperm başındaki genetik bilgiyi içeren DNA zincirleri birçok kırık ve çentikle dolar. Bunun birçok durumda oksidatif strese bağlı olduğuna inanılmaktadır.

Oksidatif Stres

Son bilimsel kanıtlar, oksidatif stres olarak bilinen bir durumun aslında erkek ve kadın kısırlığının kimi nedenlerinde ortak bir faktör olabileceğini ortaya koymuştur. Oksidatif stres, menide reaktif oksijen olarak bilinen belirli moleküllerin varlığından kaynaklanır. Oksidanlar olarak da bilinen bu moleküller, sperm hücre zarına ve DNA'ya zarar verebilir. Oksidanlar normalde menide antioksidanların varlığı ile kontrol altında tutulur.

Menideki oksidan miktarı antioksidan miktarını aştığında oksidatif stres var deriz. Oksidatif stresin doğurganlığı azalttığı açıkça gösterilmiştir. Bazı çalışmalar, standart bir semen analizi normal göründüğünde bile oksidatif stresin mevcut olabileceğini göstermiştir.

Sperm Akışının Engellenmesi

Sperm testislerde üretilir ve daha sonra testisin arkasındaki küçük bir kanal olan epididime taşınır ve burada tamamen olgunlaşır. Epididimde birkaç gün geçirdikten sonra sperm, vas deferens adı verilen bir tüpten yukarı ejakülasyon kanalına doğru yüzer. Testisten boşalma kanalına giden yolun tıkanmasına yol açabilecek birkaç durum vardır. Böyle bir tıkanıklık, sperm sayısının aşırı derecede düşük olmasına ve hatta ejakülatta hiç sperm bulunmadığı azospermi olarak bilinen bir duruma neden olabilir. Bazen bir tıkanıklık tamir edilebilir. Tıkanıklığın tamiri mümkün değilse tüp bebek yoluyla gebelik elde edilmelidir.

erkek kısırlığının nedenleri nelerdir